Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rock, mint stílus

  A rockos stílust az éjfekete szerelések, hollófekete haj, ne adj isten lakozott köröm, vagy kihúzott szemöldök láttán az egyszeri emberek első blikkre hajlamosak összetéveszteni az emoval, noha ennél kisebb vétség is elég lenne, hogy örök életükre magukra haragítsák a megrögzött rockereket. Magára vessen, aki ilyen árnyalatnyi hasonlóságok alapján se rest valakit beskatulyázni. Ma már a szegecses karkötők, a halálfejes trikók, a rockos bőrdzsekik és Martens bakancsok sem jelentenek biztos támpontot, ahogy a Converse által limitált szériában piacra dobott AC/DC-s surranók is legfeljebb sejtethetik, viselőjük a banda rajongója, tehát fanatikus rocker.

Évről-évre különösen megnehezítik a dolgunk a nagy divatházak is, akik aktuális kollekciójukba igyekszenek ezt-azt becsempészni az autentikus rock öltözetből. A bőrdzsekikről szóltunk már, idén nyáron viszont kifejezetten trendik a bőrszoknyák is, mely ugyancsak ebből a stílusból eredeztethető. Vagy ott a most szintén igen népszerű glamour rock, a 70-es évek Egyesült Királyságában elterjedt színesebb, bohókásabb öltözködési stílus, mely a népszerű együttesek és rocksztárok öltözködési stílusát követve fejlődött ki. Itt már a tépett farmersort, urambocsá a rózsaszín Converse is belefér.

Ha magát a rockzene gyökereit vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, itt is látni fogjuk azt a sokszínűséget, melyet a rockos stílus is követ. A kulturális forradalmat kiváltó zenei stílus bölcsője Amerika, ami az évszámot illeti, kicsivel járunk csak a második világháború után. A blues és a country zene termékeny keveredéséből megszülető rockban épp elég feszültség szunnyadt ahhoz, hogy az akkori tinik könnyűszerrel azonosulhassanak vele, hogy kifejezze ösztönös lázadásvágyukat. Ahogy a rock zenének időközben kialakultak szelídebb és progresszívabb irányzatai, úgy ez a rockos stíluson is óhatatlanul átütközik az öltözködésen és a hajviseleten keresztül.

Talán nem is beszélhetünk már egységes irányzatról. Az egyes alműfajok előadói köré csoportosuló rajongók, igyekeznek bálványukat öltözködési stílusában is követni, vagyis amíg népszerű rockbandák lesznek, a rajongók, ergo a rockos stílus sem hal ki, másfelől viszont köszönhetően a divatnak, mint dübörgő iparágnak, az alkalom szülte divatrockerekkel is lassan Dunát lehetne rekeszteni a keménymag legnagyobb bánatára.

Ami a rockos stílus jövőjét illeti, nem kell tehát senkinek aggódnia, maximum további elhajlásokra és változásokra számíthatunk, ahogy a szubkultúra és a mainstream (fő áramlat) összecsap egymással. Míg egyes stílusjegyek, például a rockos smink, a divatrockereknél szelídülnek (gondoljuk csak a visszaszorulóban lévő vérvörös rúzsozásra), mások épp ellenkezőleg, a kitartó, vérbeli rockerek esetében még inkább túlzottá, eltúlzottá válhatnak a jövőben. Egy azonban biztos, a rockos stílust temetni egyhamar semmiképp sem fogjuk!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Öltözék

(Kockafej, 2011.10.28 00:14)

Én amióta eszemet tudom (30év) sose hordtam azért fekete ruhát, mert rocker vagyok. Régen ez volt az ami megkülönböztette a punktól a rockert, de később a gothic stílus szerelmeseivel kezdték keverni a rockereket, majd ahogyan a szövegben is olvasható az emosokkal kutyulják össze a rockert manapság. Én és számos rocker barátom a kék farmert, az egyszerűbb pólót és hozzá egy egyszerű barna, vagy fekete kabátot hordtunk és hordunk a mai napig is. Átlagos, nem kirívó cuccban járunk, így a műmájer kamugyerekek egyből kittűnek.